Dijete za decu


Dijete za decu i ishrana dece su veliki izazov jer su deca od prvih godina života bombardovana atraktivnim reklamama koja im razvijaju želju za nezdravom ishranom.Većina proizvoda koji se reklamiraju kao proizvodi za decu sadrže velike količine šećera ili soli.

dijete za decu
Dijete poput dijeta za odrasle nisu poželjne kod dece ali se neka osnovna pravila koja važe prilikom sprovodjenja dijete kod odraslih mogu primeniti i za decu.
Deca treba da jedu malo i češće nego odrasli koji bi trebalo da jedu pet puta na dan.
Zabranite detetu gazirane napitke,negazirane veštačke sokove kao i zašećerene voćne sokove koji se reklamiraju kao prirodni i zdravi.Svi ovi proizvodi imaju visok sadržaj veštačkih šećera.Možete deci davati sokove od sveže cedjenog voća ili još bolje isključivo običnu vodu.Žedj istinski gasi samo voda dok je veštački proizvodi samo trenutno gase a u stvarnosti samo pojačavaju ,to dovodi do sve veće potrebe za njima.Ovakvi proizvodi kod male dece mogu izazvati česte bolove u stomaku kojima lekari nemogu da pronadju uzrok.
Doručak je najvažniji obrok deca koja ne doručkuju (ili nedovoljno doručkuju) sklona su gojenju jer manjak nadoknadjuju kasnijim veoma obilnim obrocima.Slatkiše i slane grickalice treba u potpunosti izbaciti i zameniti ih voćem.Ovo nije lako jer se deca teško odvikavaju od loših navika u ishrani.Roditelji su najčešći krivci za gojaznost jer svoje loše navike u ishrani prenose na decu.Gojaznost može biti veliki problem u životu pa je najbolje potruditi se na vreme,što više dete raste biće teže rešiti problem.Vi ste uzor vašem detetu i ako se vi zdravo hranite dete će videti od vas i početi postepeno da prihvata zdravu hranu.Neophodno je da imate barem jedan zajednički orok sa decom.Brza hrana pout hamburgera,kobasica,suhomesnatih proizvoda i slične namirnice neće pomoći da vaše dete ima normalnu težinu.
Deca rastu pa im trebaju proteini za izgradnju mišićnih tkiva.Najbolji izvori proteina za decu su:mleko,sir,jogurt,jaja,piletina,riba,govedina,soja,pasulj,sočivo,grašak.
Od masti su za decu najvažnije "omega 3" kojih ima u ribama:skuši,lososu,tuni,sardini.
Ugljeni hidrati su veoma važni za decu ali one iz slatkiša i grickalica treba zameniti ugljenim hidratima iz integralnog hleba,ražanog hleba,testenina,voća,povrća.
dete treba da ima tri glavna obroka i do tri užine a za užinu je detetu najbolje dati voće.
Većina dece se goji jer unosi više kalorija nego što troši a često uzrok tome nije samo hrana već i fizička neaktivnost.Dete mora da bude fizički aktivno svakog dana!
Sedenje u vrtiću , školi pa onda nastavak kod kuće ispred televizora ili kompjutera je često glavni uzrok gojaznosti.Fizička aktivnost za decu nije samo lagana igra u sobi deci treba mnogo više posvetite više vremena svom detetu vodite ga u duge šetnje dopustite mu da se igra na igralištu i kilogrami će brzo nestati.Sve ovo nije teško! prijaće i vama jer i vi za skidanje svojih kilograma možda pomišljate na dijete.

Objavi komentar