Montignacova dijeta.

Montignacova dijeta je dijeta za gubljenje viška kilograma koja je bila poularna devedesetih godina prošlog veka uglavnom u Evropi.Ovu dijetu je izmislio Francuz Mišel Montignac (1944-2010) koji je i sam bio gojazan u mladosti.Montignacova dijeta je namenjena ljudima koji žele da izgube težinu efikasno i trajno istovremeno smanjujući rizik od srčanih bolesti i sprečavajući nastanak dijabetesa.
montignacova dijeta
Montignacova dijeta se temelji na glikemijskom indeksu namirnica i sa njom se nemora gladovati.
Osnov Montignacove dijete je sistem po kome se namirnice bogate ugljenim hidratima rangiraju prema njihovom glikemijskom indeksu tj. njihovom uticaju na nivo glukoze u krvi posle obroka.Namirnice koje sadrže ugljene hidrate koji daju visok glikemijski indeks posle obroka se smatraju lošim namirnicama.
Montignacova dijeta se sastoji iz dve faze:
1. gubljenje težine
2. održavanje dobre težine.
Namirnice koje sadrže loše ugljene hidrate kao što su:krompir,slatkiši,beli hleb,pirinač... se nesmeju jesti zajedno sa mastima posebno u prvoj fazi Montignacove dijete.
Zbog visokog nivoa glukoze u krvi posle obroka sa ovakvim namirnicama organizam ima dovoljno energije na raspolaganju pa će sve masti uskladištiti kao salo.Dakle kombinacije meso-krompir-beli hleb najviše goje i nikada netreba jesti ovakve obroke.
Neke testenine kao što su špageti od "Durom" pšenice ražani hleb,kukuruzno brašno,smedji pirinač itd. nemaju tako velik glikemijski indeks.
Da li su masti dobre ili loše zavisi od prirode njhovih masnih kiselina.Omega 3 polinezasićene masne kiseline kojih ima u ribljem mesu (riblje ulje) i mononezasićene masne kiseline kao one iz maslinovog ulja su dobre masnoće.Loše masti su zasićene masti kao one iz svinjskog mesa,slanine, maslaca i treba ih izbaciti iz ishrane a spremanje hrane prženjem svesti na najmanju moguću meru.
Tokom Montignacove dijete treba jesti pet puta, tri glavna obroka i dve voćne užine.
Za doručak postoje dve varijante :prva zdravija koju treba koristiti najmanje 5 puta nedeljno i druga koju možete koristiti jednom ili dva puta tokom nedelje.
U prvoj varijanti treba jesti npr.razeni hleb sa nemasnim sirom ili jogurtom, ovsene zitarice sa nemasnim mlekom.
U drugoj varijanti za doručak možete jesti jaja, kobasice, ribu, slaninu, sunku.
Za ručak takodje postoje dve varijante:
Prva koja se sastoji od proteina i masti i to bi trebala biti glavna vrsta obroka. Sadrzi namirnice bogate proteinima kao sto su riba, meso ili jaja i ugljene hidrate ciji je glikemijski indeks nizi od tridesetpet. Druga vrsta rucka sastoji se od ugljenih hidrata bogatih vlaknima koji imaju nizak ili srednji glikemijski indeks. Tu vrstu rucka ne treba jesti cesce od 3 do 4 puta nedeljno i nikada u kombinaciji sa zasicenim mastima.
Vecera je slicna kao i ručak, takodje ima dve varijante po izboru: obrok sa proteinima i mastima ili obrok s ugljenim hidratima. Vaze ista pravila kao i kod ručka , jedina razlika je u tome što bi večera trebala da bude "lakša" od rucka. Što znači, obe varijante moraju da sadrze vise povrca niskog niskog glikemijskog indeksa, a manje masti ili ugljenih hidrata nego li ručak. Ali ako ste za rucak jeli vlaknima bogate ugljene hidrate, najbolje je da za veceru jedete proteine i masti kako bi vaša ishrana bila uravnotežena.
Montignacova dijeta je posle ogromne popularnosti devedesetih godina i 15 miliona prodatih knjiga "Montignacova dijeta" poslednjih godina dosta izgubila na poularnosti.Sve veći broj preparata za mršavljenje i njihove agresivne marketinške kampanje potiskuju mnoge tradicionalne dijete.
Veliki broj stručnjaka osporio je i kritikovao Montiganacovu dijetu
-Svaka unesena kalorija koja premašuje iznos kalorija koji je potreban organizmu pretvoriće se u salo i to nema nikakve veze sa glikemijskim indeksom.
kažu savremeni stručnjaci za ishranu.
Kritičari takodje kažu da je glikemijski indeks veoma komplikovan i zavisi od više faktora pa ga nije moguće precizno utvrditi.Ti faktori su:kako je kuvano,koja je kombinacija namirnica,raznovrsnost i ishrane i mnogi drugi.
Vežbe za bokove
PREPARATI ZA MRSAVLJENJE

Objavi komentar