South beach dijeta

Tvorac South beach dijete je Američki kardiolog dr. Arthur Agastaton.South beach dijeta se temelji na iskustvima doktora Agastatona u lečenju srčanih bolesnika a nastala je zbog njegovog zapažanja da su nepravilna ishrana i gojaznost jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih oboljenja.
south beach dijeta
Vitka linija se postiže pravilnom ishranom i nije važna samo zbog estetskih već i zbog zdravstvenih razloga.South beach dijeta je podeljena u tri faze.
South beach dijeta -prva faza
Prva faza south beach dijete je najkraća,traje samo dve nedelje i kreirana je da eliminiše želju za rafinisanim skrobom i šećerima kao i da pokrene nagli gubitak težine.Svrha prve faze south beach dijete je da stabilizuje šećer u krvi (što smanjuje glad),ovo čini south beach dijetu idealnom za ljude koji su pred samim dijabetesom ili dijabetičari kao i za sve druge koji žele da izgube kilograme.
Fokus prve dve nedelje je na dosta hranljivim materijama bogatim vlaknima a takve namirnice zadovoljavaju apetit i sprečavaju da brzo dodje do osećaja gladi.U svoje obroke možete uključiti posna mesa,kao što su ribe i drugi plodovi mora,belo meso živine bez kože,govedina,zečetina (vegetarijanci mogu da zamene meso sojom i pasuljem) povrće bogato vlaknima,jaja,nemasni sirevi, mleko i mlečni proizvodi sa malim procentom masnoće.Mogu se unositi zdrave nezasićene masti iz avokada,oraha,semenki,maslinovog ulja i uljane repice.Princip je da se jede do sitosti dakle nema striktnog merenja hrane!
koristeći gore navedene namirnice možete sami osmišljavati obroke koji će se vama svidjati (priprema obroka na masti ili puteru nije dozvoljena).Evo primera za jedan dan prve faze south beach dijete.
Doručak
dva kuvana jaja
100 grama pečenog lososa prelivanog limunovim sokom
Užina
"Lajt" voćni jogurt sa malim procentom masnoća
Ručak

salata od:
jedne konzerve tunjevine
70-100 gr.krastavca,70-100gr.paradajsa prelivena sokom od limuna i maslinovim uljem.
jedan avokado.
užina
100 gr. oraha ili lešnika.
Večera
pečena pileća prsa
zelena salata.
South beach dijeta druga faza

Druga faza dijete je mnogo liberalnija i u ishranu uvodi namirnice koje sadrže ugljene hidrate kao što su:integralni i ražani hleb,voće,testenine,krompir i braon pirinač.Naglasak i dalje ostaje na namirnicama iz prve faze uz obilje povrća.U drugoj fazi dijete treba da ostanete dok ne postignete ciljanu težinu (kod nekih osoba faza dva donosi ponovno povećanje težine i one bi trebalo da se ponovo nakratko vrate u prvu fazu a zatim u drugoj fazi da koriste namirnice bogate ugljenim hidratima mnogo opreznije).Povećanje težine pokazuje da ste preterali sa unosom nekih namirnica pre svega ovih bogatim ugljenim hidratima.U drugoj fazi south beach dijete voće se takodje može konzumirati ali sa postepenim uvodjenjem po danima npr. prvog dana druge faze tokom dana od voća pojedite jednu jabuku.Ova dijeta je veoma liberalna po pitanju količina hrane ništa strogo ne odredjuje ali to neznači da nemorate biti uporni u samokontroli naročito ako rezultati vremenom ne postaju sve bolji.South beach dijeta je veoma stroga po pitanju vrsta hrane i tu se nesme odstupati od pravila jer rezultata neće biti ono što nije navedeno nesme se konzumirati,od tečnosti pijte samo vodu,kafu bez šećera i nezasladjen čaj (najbolje zeleni čaj).
Primer obroka za jedan dan
jedno parče integralnog ili ražanog hleba sa 50 gr.nemasnog sira.
Užina
voćni jogurt sa malim procentom masnoća.
Ručak
200 gr.pečene sabljarke ili jedna pečena skuša
parče integralnog ili ražanog hleba.
salata od:
70-100 gr.krastavca,70-100gr.paradajsa prelivena sokom od limuna i maslinovim uljem.
Užina
-jedna jabuka
Večera
-pečena pileća prsa 200 gr
-jedan pečeni krompir.
Treća faza south beach dijete je u suštini preporuka Dr. Agatstona za pravilnu ishranu kako ne bi došlo do ponovnog povećanja težine i gjaznosti ove preporuke trebalo bi da se pridržavate tokom celog života barem u većini dana tokom godine.
Glavni savet Dr. Agatstona je da izbegavate jednostavne i rafinirane ugljene hidrate kao i zasićene masnoće (najviše ih ima u svinjskom mesu i slanini).Šećer zamenite veštačkim zasladjivačima izbegavajte slatkiše i grickalice ako baš imate želju za ovim ponekad možete pojesti ali neka to nebude svakodnevna navika.Postoji mnogo mogućnosti za pripremu raznih jela sa ribom,piletinom ćuretinom,teletinom i raznim plodovima mora kad se svemu tome doda povrće mogućnosti za raznovrsno kuvanje su velike pa uz ovu dijetu vaša ishrana neće biti monotona.
Možda će vas zanimati -> Citrus dijeta

Objavi komentar