Zdrava dijeta

Sve dijete imaju nedostatke i ljudi se često boje da počnu dijetu brinući za sopstveno zdravlje. Kod onih koji imaju iskustva sa dijetama sve je redje pianje: "koliko ću kilograma smanjiti sa ovom dijetom" a sve je češće "da li je ovo zdrava dijeta".
zdrava dijeta
Svakako organizam bez velike štete može da preživi neku brzu dijetu iako nije naročito zdrava ali problem je što se posle takvih dijeta kilogrami veoma brzo vraćaju pa je ponovo potrebna dijeta i sve tako u krug....Stalna oscilacija težine takodje nije zdrava pa je posle uspešne dijete neophodno da se zauvek uvede zdrava ishrana (dijeta) kako bi se smanjena težina zadržala.
Naš unos hrane se najčešće ne poklapa sa našim potrebama. Većina nas uzima previše kalorija, previše masti, šećera i natrijuma (soli), a ne dovoljno vitamina i minerala koji su neophodni da naše telo pravilno funkcioniše.Zdrava dijeta (ishrana) može pomoći da se umanji rizik od pojave bolesti povezanih sa ishranom, kao što su dijabetes, bolesti srca, visok krvni pritisak, gojaznost... Kada razmišljate o tome koja je dijeta zdrava imajte uvek na umu tri osnovne stvari :izbalansiranost, raznovrsnost, i umerenost.Izbalansiranost znači izbor hrane iz svih grupa namirnica.Raznovrsnost znači izbor različitih vrsta hrane u okviru svake grupe namirnica.Umerenost znači kontrolisanje veličine porcija hrane koju jedemo.
Zdrava dijeta ne bi smela da se zasniva na ograničenom broju namirnica!

Izbalansiran unos sadrži hranu iz svih grupa namirnica. Svaka grupa namirnica obezbeđuje našim telima različite hranljive materije. Žitarice će obezbediti vlakana, gvožđe, vitamine grupe B (niacin, tiamin, riboflavin, i B6). Povrće će obezbedi vlakana, kalijuma i vitamine A, E, C i K. voće će nam obezbediti vlakana, kalijum, folata i vitamina C. Masti i ulja sadrže esencijalne masne kiseline i vitamin E. Mlečni proizvodi pružaju kalcijum, vitamin D i kalijum. Meso, pasulj, jaja, ribe ...obezbediće proteine B vitamine, vitamin E, gvožđe, cinka i magnezijum.
Izbalansiranost i raznovrsnost idu ruku pod ruku kada je reč o zdravoj dijeti.Ako želite viku liniju i dobro zdravlje birajte hranu iz svih grupa namirnica, raznovrsnost znači da odaberete različitu hranu u okviru svake grupe namirnica.
Raznovrsnost u ishrani je takođe neophodna zbog motivacije da se zdrava hrana svakodnevno konzumira. Ako jedete istu hranu svaki dan na kraju će postati dosadno i može skrenuti sa svoje zdrave ishrane. Probajte nova voća i povrća u zavisnosti od toga šta je u sezoni,potražite zdrave recepte i počnite da koristite novu hranu.
Ljudsko telo je genetski predodredjeno da stalno bude aktivno zato za dobro zdravlje i vitku liniju nastojte da svakog dana budete fizički aktivni.
Možda će vas zanimati -> Mediteranska dijeta

PREPARATI ZA MRSAVLJENJE
------

loading...

Objavi komentar