Belancevine-Proteini

Belancevine ili proteini su osnovni gradivni element svake ćelije i neophodno je neprekidno dodavanje novih količina belančevina u organizam.
belancevine
Belancevine se sastoje od malih jedinica, molekula koji se nazivaju aminokiseline. Postoji dvadeset raznih aminokiselina koje grade veliki broj raznih proteina (za kožu,kosu,mišiće,mozak,srce,krvne sudove…).Aminokiseline koje učestvuju u izgradnji proteina,dele se na:Esencijalne aminokiseline i neesencijalne aminokiseline.

Proteini su ključna komponenta zdrave ishrane, tako da je važno da se ugrade dobri izvori proteina u svakodnevni plan ishrane.
Koji su dobri izvori proteina?
Meso je najveći i najbolji izvor,ali ima i dosta biljnih izvora.
Belančevine su osnova "kamen temeljac" za vaše telo.Izbacite ih iz ishrane,i verovatno ćete videti skupljanja mišića i smanjenje metabolizma,što znači vaša težina može da ostane ista, ali vaše telo će menjati sastav i postajati slabije i bez mišića.Pored toga,proteini su neophodni za mnoštvo telesnih funkcija,od transporta kiseonika do katalizatora za razne hemijske procese, mada je to van obima ovog članka.
Sva mesa sadrže proteine,ali ne u podjednakim količinama.To je prvenstveno zbog sadržaja masti (što opet može predstavljati problem),što znači da morate da jedete više da biste dobili istu količinu proteina.
Piletina i ćuretina
Ova mesa sadrže veliku količinu proteina po gramu,jer ona su gotovo bez masti (pod pretpostavkom da očistite kože od mesa).
Nemasna teletina je takodje jako dobar izvor proteina.

Jaja

Jaja su malo problematična jer žumance poseduje malo masti i holesterola, ali takođe i veoma visok kvalitet proteina koje vaše telo može veoma lako da apsorbuje.Možete da koristite jaja kao izvor proteina ali ne treba preterivati s količinom.
Riba i morski plodovi

Posne ribe kao što su tunjevina je kao piletina i ćuretina - sva od proteina, praktično nema masti ili ugljenih hidrata.Druge vrste,kao što je losos,su visoko-masne i samim time imaju manji sadržaj proteina.Međutim,imajte na umu da je ovo mast potpuno drugačija od masti iz slanine.Riblje ulje je prepuno zdravih omega-3 masnih kiselina.
Mleko

Mleko sa malo masti ili mlečni proizvodi bez masti su generalno dobri izvori proteina, ali pazite kako su oni obrađeni.Mnogi proizvođači vole da vrbuju kupce niskim sadržajem masti,dok "dopunjuju" jogurt ili sladoled sa šećerom i / ili hemijskim supstancama čija je upotreba pod znakom pitanja.Pažljivo pročitajte etikete.
Dobri izvori proteina za vegetarijance


Vegetarijanci moraju da rade malo više za pronalaženje svojih proteina, ali to svakako nije problem ako znate gde da pogledate.
Soja

Proizvodi na bazi soje se označavaju kao"samo tofu" i "začinjeno tofu",ali tokom protekle decenije smo videli mnoge lažne-proizvode od mesa koji su uglavnom napravljeni od soje. Imajte na umu da soja sama po sebi nema mnogo ukusa, što znači da proizvođači često pribegavaju dodavanju veće količine soli.Opet,pažljivo pročitajte etikete i držite krvni pritisak pod kontrolom.
Pasulj i mahunarke

Soja nije jedina vrsta mahunarke sa proteinima.Pasulj,grašak i mnoge druge mahunarke takođe nude velike količine proteina.Pored toga,oni takođe pružaju dovoljno vlakana,što usporava varenje i ima dokazano dobar uticaj na kardiovaskularni sistem.
Orasi i semenke

Orasi se često izostavljaju zbog sadržaja masnoće,ali činjenica je da su orasi,kikiriki,seme suncokreta i drugih sličnih grickalica dobri izvori proteina.

Ketogena dijeta
PREPARATI ZA MRSAVLJENJE

Objavi komentar