DUKANOVA-DUKAN DIJETA


Dukanova ili Dukan dijeta je francuski plan za mršavljenje koji je naročito popularan u Evropi.
Dukanova dijeta je stekla ogromnu popularnost kad su počele da je slede Gisele Bundchen i Jennifer Lopez.Dukan dijeta kreirana je od strane dr Pjer Dukana,i trenutno je dijeta za mršavljenje broj jedan u Velikoj Britaniji privlačna je za žene svih težina, visina i uzrasta .Takođe se naziva i "Je ne sais pas Maigrir" ("Ja ne znam kako da izgubim težinu") plan ishrane.Dijeta je osmišljena za sprovodjenje u četiri ciklusa:napad, gubitak težine,konsolidacija i stabilizacija.

Dijeta Dukan je poboljšana verzija visoko proteinske dijete (PSMF), koja je kreirana za gojazne osobe pre više od tri decenije.

Dijeta Dukan je kritikovana kao dijeta koja može biti opasna zbog veoma strogih smernica.

Možete očekivati da izgubite tri do pet kilograma nedeljno.
Dukanova dijeta se sastoji od četiri posebne faze a razlog za ovo je da se metabolizam natera da troši masne naslage za obezbedjivanje energije.

Ovde je prikaz četiri faze:Faza napada: Samo veoma posna teletina, govedina, piletina (bez kože) ,ćuretina (bez kože), ribe i školjke, jaja,mlečni proizvodi bez masti su dozvoljeni.Grčki jogurt sa 0 posto masti i obican jogurt sa malo masti.Velika količina sveže vode je takođe potrebna.Ova faza ne bi trebalo da bude praćena duže od 10 dana,a u prvih 5 dana bi trebalo da izgubite 3 do 5 kilograma.


Druga faza: uvodi se ne-zrnasto povrće i jede se svakog drugog dana uz proteinsku hranu iz prve faze.Svaki drugi dan ostaje čisto proteinski kao i u prvoj fazi.Gubitak težine se sada umanjuje i obično iznosi oko jedan kilogram za 7 dana .Nema prženja na puteru ili ulju najbolje je hranu kuvati,bariti ili peći.Od povrća treba koristiti ono koje je niskog glikemijskog indeksa kao što je zelena salata, spanać, celer, krastavci, paprike, paradajz, rotkvice i brokoli .Velika količina sveže vode je obavezna. Pratite ovu fazu dok ne dostignete željenu težinu.


Faza konsolidacije: jedna porcija voća, dve kriške integralnog hleba i 150 grama sira je dozvoljeno svakog dana.Dva puta nedeljno, dozvoljeno vam je da jedete hranu koja sadrži skrob, kao što su krompir, pirinač ili druga žita.Proteini su i dalje oslonac.Pored toga, dva puta nedeljno, možete da jedete obrok koji poželite, uključujući vino i desert.Ali, dan posle ovih obroka po slobodnom izboru, možete da konzumirate samo proteine.Fazu konsolidacije treba slediti četiri dana za svaki kilogram koji ste izgubili u prethodnim fazama,ako ste na primer izgubili 8 kg treba je slediti 32 dana.


Stabilizacija: Normalno jedete ali se nastavlja sa jednim danom nedeljno posvećenim samo konzumiranju proteina.Ovoga se morate pridržavati kako vam se masne naslage ne bi vratile.

Kvalitetni vitamini i minerali takođe moraju biti uzimani iz tableta u cilju da se održi pravilan unos hranljivih materija.Začini, umereno konzumiranje veštačkih zaslađivača (za kafu ili čaj) je dozvoljeno.Ne dodajte hrani šećer, masti i ulja.
VEŽBANJE

Hodanje je oblik vežbanja koji snažno podstiče sagorevanje kalorija tokom svake faze.Od vas se očekuje da hodate 20 do 30 minuta dnevno, takođe http://www.blogger.com/img/blank.gifako ovo nemožete zbog lošeg vremena uključite nekoliko vežbi za mršavljenje.

ZAKLjUČAK
Dukan dijeta je visoko proteinski plan mršavljenja koji će sigurno dati rezultate.Dijeta je mega-hit u Evropi,nema merenja količina hrane koja se komzumira ali većina posle skinutih kilograma zaboravi na fazu četiri i fizičku aktivnost pa opet dolazi do povećanja kilaže.
Dukanova dijeta jelovnik
Dukanova dijeta recepti
Dukanova dijeta iskustva
Ketogena dijeta
Vežbe za mršavljenje
PREPARATI ZA MRSAVLJENJE

 
------

loading...

Objavi komentar