KALORIJE

kalorije
Ženama je potrebno manje kalorija nego muškarcima,to znači da ako muškarac i žena jedu svakog dana potpuno istu vrstu i količinu hrane žena se može udebljati a muškarac zadržati normalnu težinu.

Generalno,muškarci su vitkiji jer imaju više mišićne mase nego žene i kao rezultat toga sagorevaju više kalorija.Žene ne sagorevaju kalorije efikasno kao muškarci i treba im manje kalorija.Kalorijske potrebe za žene takođe mogu da se razlikuju od jedne žene do druge.Kalorijske potrebe zavise od brojnih faktora koji su jedinstveni za svačiju fizičku strukturu.
Kalorijske potrebe glavni faktori:

* Godine
* Pol
* Geni
* Visina
* količina vežbanja (nivo aktivnosti)
* Visina
* Težina, odnos masti i mišića

Zajedno sa ovom standardnom listom, takođe moraju da se uzmu u obzir druge promenljive, kao što su:da li su žene bile u drugom stanju,dojenja ili teške bolesti.Svi ovi faktori mogu povećati kalorijske potrebe i uticati na to kako vaše telo sagoreva kalorije.

Najlakši način da procenite vaše individualne potrebe za kalorijama je da se fokusirate na bazalni metabolizam i nivo fizičke vežbe.
Bazalni metabolizam

Vaš bazalni metabolizam (BMR) kontroliše količinu kalorija koje vaše telo sagoreva kako bi se održavalo u životu i bilo aktivno.Čak i kada vaše telo miruje, vi sagorevate kalorije da zadržite sve svoje osnovne funkcije:da pluća dišu, oči trepću, srce pumpa krv jetra i bubrezi dalje filtriraju krv.To je samo delić funkcija koje ne zahtevaju našu volju i pažnju da bi se odvijale.Kada je u pitanju broj kalorija koji je ženama potreban, više od polovine potrebnih kalorija se koriste kao gorivo za "automatske" funkcije.

Bazalni metabolizam (BMR) i nivo fizičke aktivnosti će vam pomoći da odredite koliko kalorija vam je potrebno da bi ste održali svoju trenutnu težinu.Ako planirate da izgubite na težini, onda morate da sagorite vise kalorija nego što unosite.To je suština svakog uspešnog mršavljenja.

Jedna formula obično se koristi za određivanje kalorijske potrebe za žene a to je Haris Benedict formula.Ova matematička formula određuje koliko kalorija je potrebno na osnovu visine,težine,pola, i starosti.Obračun takođe uzima u obzir vaš nivo vežbanja i podešava u skladu sa tim vaš kalorijski unos.
Harris Benedikt formula
Da shvatite koliko kalorija vam je potrebno u toku jednog dana pomnožite BMR koji najviše odgovara vašem nivou aktivnost:

1. Sedelački - malo ili nimalo vežbanja: BMR k 1,2
2. Malo aktivnosti - 3 dana nedeljno: BMR k 1.375
3. Umerena aktivnost - 3-5 dana u nedelji: BMR k 1,55
4. Naporne vežbe - 6-7 dana u nedelji: BMR k 1.725
5. Veoma teške vežbe - vežbe i oni koji imaju fizički posao ili su na obuci: BMR k 1,9

Uvek je korisno razumeti kako se izračunava koliko kalorija vam je potrebno. Ako želite da zaobiđete matematiku, možete probati neki od zgodnih onlajn kalkulatora koji koriste Haris Benedikt jednačine.Ovi Online Kalkulatori određuju kalorijske potrebe veoma jednostavno.
posni
------

loading...

Objavi komentar