UGLJENI HIDRATI

Ako vas zanima koji su ugljeni hidrati dobri a koji loši moraćete da promenite vaše mišljenje o ugljenim hidratima jer ne postoje dobri i loši ugljeni hidrati već, dobre i prevelike količine koje se unose u organizam u toku jednog dana.
ugljeni hidrati


Čini se da sve više i više ljudi mere količine pojedenih ugljenih hidrata, ili bar da obraćaju više pažnje na količinu i vrstu ugljenih hidrata koje jedu. Popularne dijete kao što je Atkinsova Dijeta dele ugljene hidrate na dobre i loše i savetuje da loše ugljene hidrate treba izbegavati a unos dobrih ugljenih hidrata ograničiti.

Iako je ideja da vaš unos "loših" ugljenih hidrata bude pod kontrolom dobra, mnogi nutricionisti i zdravstveni stručnjaci preporučuju da ugljeni hidrati čine najmanje 55 odsto od ukupnog broja unesenih kalorija.

Jasno je da oni ne govore o ugljenim hidratima koje ćete naći u slatkišima, kolačima i drugiim vrstama visoko prerađene hrane,tako da je to mesto odakle dolazi ideja o listi dobrih i loših ugljenih hidrata.

Ako bi ste morali da napravite listu ugljenih hidrata koje treba da jedete više u odnosu na ugljene hidrate koje treba izbegavati, to u suštini razdvaja jednostavne ugljene hidrate kao "loše" i kompleksne ugljene hidrate kao "dobre".

Jednostavni ugljeni hidrati su razlažu veoma brzo, povećavajući nivo šećera u krvi brzo i kratko ali posle jednog ili dva sata ponovo osećate glad i trčite u kuhinju da bi ste uzeli još hrane.

Kompleksni ugljeni hidrati su ti koji daju telu najbolje gorivo. Obično se nalaze u hrani sa visokom sadržajem vlakana koja se razlažu sporo,dajući vam stalan nivo šećera u krvi tokom dana i čineći da se osećate manje gladnim i razdražljivim kada se približava ručak.

Sjajna je ideja da se više ovih ugljenih hidrata uvede u vauš dnevnu ishranu.Dakle,koje vrste hrane sadrže kompleksne ugljene hidratea

* Voće
* Povrće
* Integralne žitarice i hrana napravljena od žitarica,kao što su hleb ili ovasne I kukuruzne pahuljice,musli itd.
* Pasulj
* Orasi
* Mahunarke

To su dobri ugljeni hidrati,a jednostavni ili loši ugljeni hidrati:

* Oplemenjene žitarice i proizvodi od njih kao što su beli hleb i beli pirinač
* Prerađena hranu, kao što su torte, kolači i čips
* Bezalkoholna zašećerena pića
* Alkohol

Samo zato što ove namirnice imaju manje poželjnih ugljenih hidrata ne bi trebalo da ih izbacite iz svog života zauvek. Spisak dobrih ugljenih hidrata i loših ugljenih hidrata ne treba posmatrati kao strogo pravilo. Trebalo bi da većina vaših ugljenih hidrata svakog dana bude od "dobrih", ali sigurno ne morate da odbijete malo alkohola na nekom slavlju ili preskočite rođendansku tortu,sve dok jednostavni ugljeni hidrati ne budu deo svakog vašeg dana ili obroka nemorate brinuti o vašoj kilaži!
Redukcijska dijeta
Vezbe za zadnjicu

Objavi komentar