VITAMINI I MINERALI

Vitamini i minerali su OSNOVNI nutrijenti koje ljudsko tijelo mora da dobija putem hrane.Vitamini nastaju u biljkama uz pomoć sunca ili u bakterijama, u nekim slučajevima mogu da nastanu u ljudskom i životinjskom telu.

Postoji oko 40 različitih vitamina i minerala koji su potrebni za funkcionisanje ljudskog organizma.Od tih četrdesetak,13 ih je prepoznato kao vitamini,15 je prepoznato kao esencijalni minerali, minerali u tragovima ili kao elektroliti.

Bilo da sledite Atkinsovu dijetu,Kupus Dijetu,Dijetu South Beach ili bilo koji drugi plan ishrane za mršavljenje,vaše telo neće funkcionisati na svom optimalnom nivou, ako ne dobijate dovoljno vitamina i minerala koji su mu potrebni.Ovi mikroelementi pomažu da naše telo bude u ravnoteži, i od presudnog su značaja za podršku nervnom sistemu,krvnim sudovima,mozgu i drugim vitalnim organima.
Slede neki od najvažnijih vitamina i minerala koji treba da budu uključeni u vašu ishranu i tokom dijete. Naravno, takođe ćete trebati da uzmete više vitamina da bi pokrili sve potrebe!Za to su najbolji multi vitaminsko-minreralni preparati i tablete.

Kalcijum je dobro poznat kao mineral za pomoć u jačanju naših kostiju.On takođe pomaže u održavanju zdravlja zuba.Ostale funkcije koje obavlja su: da pomaže u regulisanju hormona,rada srca i nervnih ćelija.Mineral kalcijum može se naći u mleku, ali je takođe dostupan u mnogim drugim izvorima hrane kao što su: sardine, brokoli, sok od narandže.... Prilikom uzimanja suplemenata, često ćete naći kalcijuma i magnezijuma u kombinaciji.Ova dva minerala idu ruku pod ruku, i neophodna su organizmu.


Magnezijum je važan za zdrave kosti i održanje nervnih funkcija,zdrav nivo šećera u krvi, kao i za pravilan rad srca.Može se naći u orašastim plodovima (posebno bademima),spanaću, proizvodima od soje i celim zrnima pšenice.Nije teško da zadovoljite svoje dnevne potrebe za ovim mineralom, ako jedete zdravu hranu.Dovoljno je jesti integralni hleb od celog zrna pšenice umesto belog.

Kalijum
Nedostatak kalijuma izaziva povišeni krvni pritisak i povećava rizik od nastanka kamena u bubregu.nedostatak kalijuma takodje povećava rizik od osteoporoze.
Ima ga u:bananama,krompiru,paradajzu,pasulju,šargarepi,jogurtu,šargarepi i ribama.

B 12
Vitamin B 12 pomaže da se održi rad nervnih ćelija, a važan je i za proizvodnju DNK.Može biti prilično teško za vegetarijance da ishranom obezbede dovoljno vitamina B 12, jer se pre svega nalazi u namirnicama životinjskog porekla,a namirnice koje sadrže velike količine ovog vitamina su govedina, piletina, riba, jaja i mlečni proizvodi.Ako ste vegetarijanac, vi ćete morati da unosite vitamin B 12 pomoću suplemenata ili u suprotnom možete imati problema sa zdravljem.

Gvožđe
Svi bi trebalo da konzumiraju hranu koja sadrži dosta gvožđa, kako bi se izbegla anemija, što će dovesti do niske energije tela i stalne iscrpljenosti.Ljudima treba gvožđa u cilju održavanja njihovog imunog sistem i za transport kiseonika do ćelija. Gvožđe nije mineral i u prevelikim količinama može biti toksično.Dokle god jedete namirnice koje su s visokim sadržajem gvožđa,nećete pogrešiti potrebnu količinu .Ne uzimajte dodatke osim ako vaš lekar to ne preporuči.Dobri izvori su meso, riba, piletina, spanać i mahunarke.Tip gvožđa koji se nalazi u hrani životinjskog porekla najbolje se apsorbuje u telo.

Cink
Poput mnogih drugih vitamina i minerala, cink će vam pomoći da zadržite zdrav imuni sistem, i od suštinskog je značaja za pravilno zarastanje rana.Zanimljivo je takođe da je odgovoran za pomaganje Vaših čula ukusa i mirisa.Ostrige sadrže više cinka od bilo koje druge hrane.Cink se takođe može naći u većini mesa,povrću,mlečnim proizvodima i integralnim žitaricama.

Vitamin E
Vitamin E je poznat kao efikasan antioksidant,utvrdjeno je da pomaže da imuni sistem funkcioniše ispravno.Da bi bili u dobroj formi,vitamin E bi trebalo da bude deo vaše svakodnevne ishrane.Bademi i orasi su odlični izvori vitamina E a sa bademima, dobijate dodatni bonus magnezijuma.Vitamin E se može naći u zelenom povrću,i to je još jedan razlog da jedete više povrća!

Vaše telo će vam biti zahvalno ako svakodnevno unosite potrebne količine vitamina i minerala!

Više o ...vitaminima i mineralima
------

loading...

Objavi komentar