VOĆE I POVRĆE

Jedite više povrća i voća kombinujte razne boje zelenu,tamno zelenu, žutu, narandžastu i crvenu.
Nije potrebno raspravljati o zdravstvenim prednostima ishrane bogate povrćem i voćem: niži krvni pritisak, smanjen rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, a verovatno i nekih vrsta raka, smanjuje rizik od očnih bolesti i probleme sa varenjem kao i "Melloving efekta" na nivo šećera u krvi pa vam mogu pomoći da držite apetit pod kontrolom.

voce


Većina ljudi bi trebalo da imaju za cilj najmanje pet obroka (najmanje 4 šolje), povrća i voća dnevno, a krompiri se ne računaju.Birajte različite vrste i boje voća i povrća, kako bi vaše telo dobilo mešavinu hranljivih materija koje su mu potrebne.
Najbolje je?
Tamno zeleno, paradajz, i sve što je bogato žutom, narandžastom ili crvenom bojom.
Saveti da jedete više povrća i voća

1. Držite voće gde možete da ga vidite.Na taj način će biti veća verovatnoća da će te ga jesti.Držite ga u prostoriji gde najviše boravite ili ispred frižidera.

2.Pokušajte da kuvate tako da imate polovinu svog obroka sa povrćem svaki put. Posluživanje salate,olakšava da se postigne ovaj cilj. Bonus poeni su ako možete pojesti nešto voća i povrća u vreme užine,ali ne previše.

3. Istražite vrste koje niste probali i izaberite nešto novo.Raznovrsnost je ključ zdrave ishrane.Izadjite iz kolotečine i isprobate neke nove vrste voća i povrća.

4.Smanjite krompir u ishrani.Izaberite drugo povrće koje ima više hranljivih sastojaka i sporije mu se razgradjuju ugljeni hidrati.Pročitajte "Ugljeni hidrati" stranicu kako biste saznali kako da odaberete dobre ugljene hidrate u ishrani.Ili zamenite krompir i beli pirinač inegralnim žitaricama koje možete jesti i u obliku pahuljica:ovasne,ječmene,ražane...musli itd.

Objavi komentar