DIJETA 17 DANA

Autor dijete 17 dana je Dr Majkl Rafael Moreno a osnovni cilj je bio napraviti dijetu koja će brzo istopiti kilograme koji su se nedavno nakupili tokom praznika odmora,zime.
dijeta 17 dana
Dr Moreno radi u San Dijegu, Kalifornija, i posebno naglašava važnost zdrave ishrane, i redovnog vežbanja i posle dijete.Dijeta 17 dana je pre svega dijeta za smanjenje manjeg broja kilograma i malih naslaga sala a ne za teže slučajeve gojaznosti.
Ova dijeta je postigla veliki uspeh za kratko vreme uprkos tome što se prodavala kao knjiga od 184 dolara.
Dijeta 17 dana se zasniva na malom unosu kalorija ali taj unos se stalno menja,nekad je veći a nekad manji a isto tako i broj kalorija koji se unosi.
Dijeta je po ugledu na Atkins i Dukanovu dijetu podeljena na četiri faze.
Ubrzanje,aktiviranje,obnova,održanje.
U prvoj fazi se unosi veoma malo ugljenih hidrata što dovodi do brzog gubitka težine,po principima visokoproteinskih dijeta.

U drugoj fazi količina ugljenih hidrata se povećava i smanjuje što bi trebalo da zbuni metabolizam i podstakne ga da brže radi i topi masti (ovo je zapravo jedina originalna ideja ove dijete).

Treća faza obnove ponovo uvodi hranu koja sadrži ugljene hidrate ali ne svu i u ograničenim količinama.U ovoj fazi počinje učenje kako se treba zdravo hraniti.

Faza održanja se sastoji u pažljivo planiranoj zdravoj ishrani zasnovanoj na namirnicama bez šećera i obradjenih namirnica.Pet dana u nedelji morate paziti na ishranu a za vikend možete jesti šta želite.

Mnogi nutricionisti smatraju da povećanje i smanjenje ugljenih hidrata nema nikakve efekte jer se ono dešava i u normalnim uslovima kad nismo na dijeti pa ne utiče na ubrzanje metabolizma,dakle mršavljenje počinje zbog smanjenog unosa kalorija što nije ništa novo.

Preporučena hrana:jaja, ćuretina, pileće belo meso, plodovi mora, jogurt, grejpfrut, jagode, zelena salata, brokoli, prokelj,kupus, paradajz, krastavci, šargarepa, zeleni čaj...

PRIMER JELOVNIKA

Doručak

Pržena jaja, grejpfrut,šolja zelenog čaja

Ručak

2 kuvana jaja, miešana salata sa:šargarepom, brokolijem,lukom,paradajzom i zelenom salatom

Užina

Jogurt i šaka nekog bobičastog voća

Večera

Pileća grudi,šargarepa kuvana na pari

Zaključak
Unos kalorija može biti previše nizak za fizički aktivne osobe.
Po svemu sudeći jedna obična niskokalorijska dijeta samo previše zakomplikovana navodnim fazama i navodnim efektom stalne promene unosa broja kalorija i ugljenih hidrata.Ima mnogo brzih dijeta koje daju iste rezultate kao i dijeta 17 dana.Kako iskutva kažu ova dijeta i nije naročitno dobra za dugotrajno održanje težine.Kao dobra strana ili marketinški trik se može uzeti preporuka da se svakog dana vežba 17 minuta.Marketing ili ne sa cenom knjige koja sadrži detaljan plan ishrane od 184 dolara i više stotina hiljada prodatih primeraka Dr Moreno je odlično zaradio.Oni koji su sledili ovu dijetu su takodje imali uspeha u mršavljenju (neki i do 7 kg za 17 dana) barem privremeno.

Kako ubrzati metabolizam
VMA dijeta

 
------

loading...

Objavi komentar