Redukcijska dijeta

Redukcijska dijeta je još jedna u nizu od dijeta koje se oslanjaju na smanjenje unosa količine kalorija ali i ugljenih hidrata.
redukcijska dijeta

Globalni fenomen poslednjih nekoliko decenija u civilizovanom zapadnom svetu je postao višak kilograma i gojaznost.Poznati široko rasprostranjeni problemi civilizacije spadaju u kategoriju bolesti,tako da je ovo daleko od toga da je samo puka neprijatnost već je ozbiljna smetnja koja komplikuje život ali i donosi mnoge rizike po zdravlje.

Jedan od načina da se smanji telesna težina ,je i redukcija ili smanjenje unosa količine hrane ili odredjenih vrsta namirnica.U svetu postoji veliki broj jelovnika za redukcijske dijete jer se skoro svaka dijeta koja ograničava unos kalorija ili ugljenih hidrata može nazvati redukcijska.Za dijete koje reduciraju unos ugljenih hidrata češće se koristi izraz ketogene ili visokoproteinske dijete.Ove dijete pomoću visokoproteinske ishrane sa malim unosom ugljenih hidrata dovode do ketoze.

Na našim prostorima se pod terminom redukcijska dijeta podrazumeva jelovnik sa smanjenim unosom i količine hrane i ugljenih hidrata.
Iako mnogi laici misle da su glavni krivci za debljanje masti to su ipak ugljeni hidrati kojih najviše ima u slatkim i skrobnim namirnicama.Zato redukcijska dijeta predvidja izbacivanje iz ishrane svih namirnica ovog tipa.Svi slatkiši,torte,kolači,beli hleb i peciva ,pirinač, testenine, krompir... nesmeju se konzumirati tokom dijete.Svakako zabranjena je i upotreba šećera, pa kompot,kafu i čaj treba piti nezasladjene, sva druga slatka pića uključujući i sokove takodje tokom dijete netreba piti.
Glavne namirnice tokom dijete trebaju da budu one koje su bogate proteinima uz umeren sadržaj masnoća kao i namirnice bogate vlaknima koje dugo održavaju sitost.

Evo jednog primera jelovnika za redukcijsku dijetu.

Dan 1.
DORUČAK - Čaj bez šećera, pavlaka, parče integralnog hleba
RUČAK - Goveđa bistra supa bez testenina, kuvane mahunarke, kafa
VEČERA -Supa od povrća,palačinka s 30 gr mlvenih oraha

Dan 2.
DORUČAK -Ćureća šunka 100 grama,nemasni sir 100 gr,parče integralnog ili ražanog hleba,kafa ili čaj bez šećera
RUČAK -Supa,1 kom pečena skuša ,malo parče integralnog hleba
VEČERA -200 gr nemasnog jogurta sa malim parčetom crnog hleba

Dan 3.
DORUČAK-200ml. nemasnog mleka i jedna jabuka
RUČAK - Supa,pečeni krompir,1 paradajz
VEČERA - 2 parčeta sira za mazanje po 15 gr, 30 g integralnog hleba, kruška ili narandža

Dan 4.
DORUČAK-Jedno kuvano jaje,2oo ml. voćnog jogurta,kafa ili čaj sve bez hleba
RUČAK - 100 grama pečene ćuretine,sezonska salata,parče integralnog hleba
VEČERA -Konzerva tunjevine bez ulja (konzumirajte tunu komad a ne komadiće koji sadrže više ulja),parče integralnog hleba.

Dan 5.
DORUČAK - Jedno kuvano jaje,malo parče ražanog ili integralnog hleba
RUČAK - Supa bez testenine,100 gr. pirinča, sezonska salata,malo parče crnog hleba oko 30 gr.
VEČERA - Supa,2 komada po 15 gr sira za mazanje,parče crnog hleba

Dan 6.
DORUČAK -Jedan prženi paradajz ili jedna paprika sa jednim jajetom (može i samo jaje),malo parče integralnog hleba.Kafa ili čaj
RUČAK - 100 gr pirinča sa 100 gr šampinjona,malo parče crnog hleba,sezonska salata
VEČERA - 200 gr pečenih pilećih grudi,parče integralnog hleba.

Dan 7.
DORUČAK -Nemasni sir 150 gr,crni hleb
RUČAK - Supa bez testenine, file oslića 200 gr,sezonska salata
VEČERA -Supa,govedja šnicla 200 gr,parče integralnog hleba.

Za užinu svakog dana možete jesti po jednu jabuku,krušku,narandžu,grejpfrut,voćni jogurt 125 gr,a ako vas jako muši glad možete pojesti 100 gr šunke bez hleba ili jednu viršlu.

Redukcijska dijeta je zdravstveno bezbedna dijeta ali ipak dobro je posle sedam dana napraviti dvodnevnu pauzu tokom koje ćete jesti u neograničenim količinama sve osim slatkiša i gore navedenih namirnica koje treba izbegavati.Neograničeno ne znači prejedanje, jedite normalno a posle dvodnevne pauze ponovite sve još 5 dana.Koliko ćete kilograma skinuti zavisi od mnogo faktora a ako nist zadovoljni možete da napravite još jednu pauzu od 2 dana pa produžiti dijetu još 5 dana.
Ako tokom redukcijske dijete budete fizički aktivni i provedete 30 do 60 minuta dnevno u brzom hodanju ili vožnji bicikla možete očekivati skidanje 3-4 kilograma nedeljno.Ako vam loše vreme ne dozvoli šetnju vežbajte kod kuće!
Ketogena dijeta
Medicinska dijeta
Kako ubrzati metabolizam
Dijeta sa jabukama

 
------

loading...

Objavi komentar