Aronija- magija crne ružeNa prostoru države danas poznate kao Bivša Jugoslavija, ova amagična biljka koja spada u grupu ruža bila je širom rasprostrostranjena. Ravnice u Sremu su bile prepune ovom biljkom jer je klima tog područja veoma dobro pogodovala uzgoju aronije. Pored toga, tadašnja država je finansijski podsticala poljoprivrednike koji su uzgajali ovu biljku. Nekadašnje velike fabrike su otkupljivale aroniju jer im je bila potrobna u prehrambenoj proizvodnji. Koristila se kao dodatak voćnim proizvodima za poboljšavanje arome, ukusa i boje.
Kasnije su naučna istraživanja otkrila da ova crnolista i crnoplodna biljka iz porodice ruža ima mnoga ljekovita svojstva. Prvo je otkrivena u Sjevernoj Americi, gdje su je Indijanci miješali u svoju hranu, u njihove pogačice. Zimi su Indijanci sušili bobice, korijen i listove i konzumirali je kao čaj. Oni su je koristili za umirivanje bolesti želuca i crijeva. Iz Sjeverne Amerike ona je prenešena u Evropu. Međutim, Englezi su je mnogo kasnije koristili u ljekovite svrhe. Prvo im je služila kao prekrasna ukrasna biljka. Ona je grmolikog izgleda, a kad procvjeta izgleda predivno. Zbog toga su je sadili u kraljevskim vrtovima.
Veliki je spisak bolesti na koje pozitivno utiče ova čarobna biljka:
·         Krv i krvni sudovi: odlična je za poboljšavanje cirlkulacije krvi i smanjenje krvnog pritiska. Utiče na proširene vene tako što smanjuje bolove.
·         Šećerna bolest- aronija pomaže u regulisanju šećera u krvi.
·         Migrene – ova biljka može umiriti nervozu a samim tim i smanjuje glavogolje.
·         Jetra i žuč – neutrališe štetne tvari koje se razmnožavaju u tijelu čovjeka i time potpomaže bolji rad jetre.
·         Želudac i čir na želucu –čaj od aronije utiče na čir i neutrališe njegove štetu koju on nanosi organizmu.

Aronija se koristi tako što se od nje mogu praviti razliočiti sokovi, kašice, čajevi, džemovi, marmalade, želei, kao i mnogi voćni proizvodi sa dodatkom raznog voća. Može se umijesiti u kolače, pudinge i razne druge voćne poslastice. Mogu je bez problema koristiti kako najmlađi tako i stariji ljudi. Ukusna je i svim jelima daje lijep miris, ukus i boju. Pored toga koristi se i u sušenom obliku.
Aronija može izrasti u grm visine do 2,5 metra. Ima prekrasne bijele listove koji daju plodove na jesen, i to već u septembru. Nakon dva mejseca njeni plodovi na drvetu ostaju i dalje svježi, ne trunu niti  će promijeniti svoj kvalitet. Tako da se mogu brati čak i u novembru. Ovo je veoma skromna biljka što se tiče održavanja. Nije je potrebno prskati, a tokom cijele godine ne mijenja svoj kvalitet. Otporna je mrazeve, i to čak na veoma niske temperature. Magična je i zbog toga što je ne napaduju razne bolesti koje inače napadaju biljke ove vrste.  Nakon što je posadite, potrebno je čekati samo dvije godine i ona će već dati svoje plodove. Njena grančica može imati čak trideset cvjetova, a svaki daje plod.  
loading...

Objavi komentar