Zdravlje noktiju

Žene danas pridaju veliki značaj nezi i ukrašavanju noktiju, kako bi istakle svoju ženstvenost i podigle samopouzdanje. Ali nokti su i ogledalo zdravlja jer mogu da ukažu na bolesti i stanja pojedinih unutrašnjih organa.Želeli bismo da nam nokti uvek budu uredni, čisti i sjajni. Ali, uprkos nezi, oni se oštećuju, pucaju, menjaju boju, krive... Hajde da vidimo koje su promene na noktima moguće i kada ih treba pokazati lekaru.

 Odlazak na manikir postao je i svojevrsna psihoterapija, kao i odlazak kod frizera. Skoro svakodnevno bombardovani smo inovacijama na polju ukrašavanja noktiju, toliko da smo skoro potpuno zaboravili na njihovu osnovnu ulogu koja se ogleda u zaštiti nerava na vrhovima prstiju od oštećenja i povreda.

Ne možete da izađete iz kuće bez turpijice u tašni: u svakoj mogućoj prilici, nokat vam pukne ili se zacepi. Krtost noktiju dolazi s godinama, i obično je praćena pojavom linijica. Nokti su još slabiji kod osoba čije su ruke često u dodiru sa vodom, deterdžentima ili drugim hemijskim sredstvima.

Nekada se pričalo deci da bele mrlje na noktima predstavljaju poklone. Zatim se govorilo da je to usled nedostatka kalcijuma. Zapravo radi se o potpuno bezopasnom poremećaju keratina (dela nokta). Mrlje se javljaju usled minimalnih povreda i nestaju kako nokat raste. Sličan poremećaj može biti izazvan gljivicama ili ekcemom. Takođe, u pitanju može biti porodična anomalija, čiji je uzrok nepoznat.

 Žute i smeđe fleke na noktima se vide ako ste pušač, javljaju se zbog nikotina. Ili ako koristite tamni lak čiji pigmenti boje keratin. Da biste izbegli ovu neprijatnost, nanesite najpre zaštitni osnovni lak (providni).

Lomljivi nokti mogu da budu znak mnogobrojnih oboljenja, kao što su problemi sa štitnom žlezdom, bubrezima i cirkulacijom , ali mogu da ukazuju i na nedostatak vitamina A, kalciujma, omega-3 masnih kiselina i drugih minerala.

 Gljivične infekcije prepoznaju se po žutim, zadebljalim, trošnim, izlistalim i zamućenim noktima. Bakterijske infekcije su posledica povreda ili čestog izlaganja kože i noktiju vodi i hemikalijama, a prepoznaju se po crvenilu, otoku i bolu oko nokatne ploče.

Efikasan način rešavanja problema je analiziranje sadržaja mikroelemenata u noktima. Za mikroanalizu dovoljno je jedno sečenje svih noktiju sa ruku, dužine tri-četiri milimetra, a ova metoda može da pokaže koliko zdravo se hranite odnosno da li organizmu obezbeđujete neophodne hranljive materije.

Objavi komentar