Upotreba mirisa kao sredstva za smanjenje kilograma

Čulo mirisa je jedno od najvažnijih organa čoveka. To je organ, koji se koristi zajedno sa ostalim čulima organizma.

Razna istraživanja su pokazala da tokom isprobavanja i uživanju u raznoj vrsti hrane u odlučivanju svega 10% ima jezik, a 90% čulo mirisa. Ovaj neravnomeran odnos se javlja iz razloga, što receptori ukusa mogu da registruju samo ukus slatkog, slanog, gorkog i kiselog. U registrovanju i u uživanju u mnogo složenijim ukusima glavnu ulogu igra čulo mirisa. Da bi se bolje razumela ova pojava dovoljno je setiti se samo perioda prehlade, kada se začepi nos i kada prepoznavanje bilo kakvog ukusa postaje veoma otežano.

Pozitivan efekat mirisa se ispoljava u opuštanju organizma, inspirisanju na stvaranje, razvijanju kreativnosti, poboljšanju raspoloženja, pa i u oslobađanju od kilograma.

Koliko mirisi imaju jako dejstvo na čoveka najbolje ilustruje činjenica da se prilikom pripremanja hrane mnogi već „najedu“ mirisima hrane. Prijatni mirisi ukusne hrane smanjuju apetit, a na kratko vreme mogu i eliminisati osećaj gladi. Razlog ovoga se može pronaći u delu mozga odgovornog za osećaj gladi, koji miris hrane registruje kao da je ona stvarno pojedena. Miris jabuke i banane čak može potpuno zaustaviti rad ovog receptora. Dok sam organ za varenje ne javi mozgu da je prazan i da mu je potrebna hrana, glad se neće osetiti. Ovakvo dejstvo mirisa hrane veoma efikasno mogu iskoristiti oni, koji se bore sa viškom kilograma.

Zahvaljujući ovim simptomima su stručnjaci uradili ispitivanje sa kojima je otkriveno da svi oni ljudi, kojima je oštećeno čulo mirisa obično imaju višak kilograma, jer proces, koji javlja sitost u organizmu ne radi savršeno.

Mirisi nemaju samo ulogu da zasite organizam. Za sve one, koji su skloni prejedanju, pogotovo u kasnim večernjim satima se preporučuje mirisanje raznih eteričnih ulja sa kojima se može kontrolisati želja za hranom. Miris vanile je veoma pogodna za sprečavanje napada prejedanja i smanjuje želju za slatkišima, a nana aktivira metabolizam masti i stimuliše rad jetre i žuči. Miris lavande ima umirujući efekat nakon jednog stresnog dana, pa utiče na to da se osoba ne smiruje čokoladom. Cimet stvara uzbudljivu atmosferu, a povećava i libido, pa se tokom intimnih trenutaka troši dosta kalorija.

Upotreba eteričnih ulja je relativno jednostavan. Obično su veoma koncentrovani pa je potrebno staviti samo nekoliko kapi u aromatičnu lampu za isparavanje ili u posudu sa vodom, ali se mogu koristiti i kao kupke pomešani sa pola decilitra mleka.

Iako se preporučuje upotreba eteričnih ulja u cilju smanjenja telesne težine oni se svakako moraju koristiti zajedno sa raznim drugim sredstvima, kako bi ispoljili očekivano dejstvo. Eterična ulja se pre svega koriste za razlaganje masnih naslaga organizma i kao sredstva za lakše eliminisanje toksina iz organizma.

Na osnovu gore navedenih se sa sigurnošću može tvrditi da dobro odabrani miris može u velikoj meri uticati na nastanak promena u svakodnevnom životu.

Izvorni link: http://parfemiprodaja.com

Objavi komentar